Sensibilitatea dentară

Simptome și cauze ale sensibilității dentare

Principalele simptome ale hipersensibilității dentare sunt durerea, respectiv senzația de disconfort resimțită atunci când inspiri aer rece, îți periezi dinții, consumi băuturi sau alimente fierbinți, reci, acre sau dulci.

Sensibilitatea dentară este una din cauzele cele mai frecvente ale durerii de dinți. Sintagma “sensibilitate dentară” desemnează disconfortul resimțit la nivelul unuia sau al mai multor dinți. Durerea este de regulă ascuțită, bruscă și din ce în ce mai pronunțată. Sensibilitatea dentară se instalează când stratul de sub smalț, denumit dentină, este expus în zona din dreptul gingiilor, ca urmare a fenomenului de retracție gingivală. Zonele expuse sunt receptive la stimulii calzi și reci, câteodată și la mâncărurile dulci sau condimentate, ceea ce duce la declanșarea durerii.


Cauzele sensibilității dentare variază, dintre factorii declanșatori făcând parte:

 • Periajul agresiv. “Mai bine” e câteodată dușmanul “binelui”. Periajul cu o forță excesivă sau cu o periuță de dinți cu perii duri poate afecta smalțul, expunând dentina și provocând sensibilitate dentară;
 • Afecțiunile gingivale. Gingiile inflamate se îndepărtează treptat de dinte, lăsând expuse o serie de zone vulnerabile;
 • Bruxismul. Scrâșnetul dinților poate dăuna stratului de smalț al dinților, expunând stratul de dentină.

Dacă suferi de sensibilitate dentară, nu neglija ritualurile zilnice de îngrijire orală. În primul rând, asigură-te că folosești o periuță de dinți moale. De asemenea, poți folosi o pastă de dinți pentru dinți sensibili. De îndată ce alegi una din multiplele opțiuni disponibile și o utilizezi în mod regulat, ar trebui să observi o îmbunătățire. Mai mult, înainte de culcare, poți încerca să aplici un strat de pastă de dinți pentru dinți sensibili pe zona de cement sau dentină expusă. Pentru a aplica, folosește vârful degetului sau un bețișor igienic.

cauzele sensibilitatii dentare

Cum se tratază și cum se previne sensibilitatea dentară

Pentru a evalua și a trata corect sensibilitatea dentară, îți recomandăm să consulți dentistul. Iată câțiva pași pentru a trata și a preveni sensibilitatea dentară:

 • Folosește o periuță de dinți cu peri moi, pentru a preveni retracția gingivală.
 • Folosește o pastă de dinți pentru dinți sensibili, care nu doar îndepărtează placa dentară, ci totodată înlătură simptomele sensibilității dentare.
 • Periază-ți dinții și folosește ața dentară de două ori pe zi, pentru a preveni retracția gingivală.
 • Igienizează cavitatea orală în întregime, inclusiv zonele de contact dintre dinți și zona gingiilor.
 • Evită mâncărurile și băuturile acide.

Sensibilitatea dentară, pe scurt.

 • Sensibilitatea dentară este durerea pe care o poți resimți când mănânci sau bei alimente sau băuturi fierbinți sau reci.
 • Sensibilitatea dentară apare când gingiile se îndepărtează de baza vizibilă a dinților sau când țesutul gingival este compromis. Astfel, dintele este expus și se poate instala durerea.
 • Periază-ți dinții cu mișcări blânde, pentru a nu afecta structura gingiilor.
 • Cere sfaturi dentistului tău în privința opțiunilor existente de pastă de dinți pentru dinți sensibili.