Respiraţia urât mirositoare (Halitoza)

Cauzele respiraţiei urât mirositoare

Respirația urât mirositoare ne afectează pe cei mai mulți dintre noi, chiar dacă nu recunoaștem. Chiar dacă respirația urât mirositoare cronică (numită și halitoză) poate avea cauze mai grave, apariția ocazională a acestei probleme poate fi prevenită destul de ușor, prin menținerea unei igiene orale adecvate.


Care sunt cele mai frecvente cauze ale respiraţiei urât mirositoare?

Dacă suferi de respirație urât mirositoare cronică și severă, este important să identifici cauza, astfel încât să folosești tratamentul potrivit. Halitoza are mai multe cauze, inclusiv:

 • Consumul de tutun. Dacă fumezi, lasă-te. Halena poate apărea din mai multe cauze, dar consumul de tutun garantează că respirația ta va mirosi urât. Dacă ești gata să renunți la fumat, cere ajutorul și sfaturile medicului sau dentistului tău.
 • Ce mănânci sau nu mănânci. Anumite mâncăruri, ca usturoiul, pot contribui la formarea respirației urât mirositoare, dar acest lucru se întâmplă doar temporar. Odată ce substanțele s-au absorbit în sânge, mirosul este eliberat prin respirație și va rămâne până când organismul tău va termina de procesat mâncarea, deci nu există o soluție rapidă.
 • Gură uscată. Dacă ai gura extrem de uscată, nu există destulă salivă care să cureţe excesul de rămășițe alimentare și bacteriile. Dacă acestea se vor acumula pe dinți, pot cauza un miros neplăcut.
 • Infecţiile. Halitoza care pare că nu este cauzată de nimic poate indica o infecție altundeva în organism. Dacă respirația urât mirositoare este cronică și dentistul tău exclude orice probleme ale cavității orale, mergi la medicul tău pentru un control.

Halena poate semnala o varietate de afecțiuni medicale, inclusiv: infecții ale tractului respirator, sinuzită cronică, diabet sau probleme ale ficatului sau rinichilor. Deci este important să nu ignori problema.

Cel mai bun mod de a elimina respirația urât mirositoare este să urmezi conștiincios o rutină de îngrijire orală care să includă periaj de două ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare, astfel încât să elimini resturile alimentare și bacteriile care o pot cauza. Apa de gură îmbunătățește problema doar pe termen scurt, și dacă ai o problemă cronică, dentistul ți-ar putea sugera o soluție antimicrobială, care să te ajute să ții bacteriile în frâu.


Cum să previi respiraţia urât mirositoare

 • Spală-te pe dinți de două ori pe zi, câte două minute cu o periuță electrică Oral-B, pentru a înlătura placa bacteriană. Continuă prin a te peria temeinic și pe limbă. Acordă o atenție deosebită zonelor din spatele limbii, pentru că acolo se găsesc cele mai multe dintre bacteriile ce cauzează mirosul neplăcut.
 • Foloseşte ața dentară cât mai eficient, pentru a înlătura particulele de alimente. Dacă dinții din spate sunt mai greu accesibili, poți folosi un suport pentru ața dentară.
 • Încheie-ți rutina cu o apă de gură care luptă împotriva respirației urât mirositoare și te ajută la menținerea prospețimii sale.
 • Bea destulă apă astfel încât să fii mereu hidratat. Cantitatea de apă de care ai nevoie zilnic variază în funcție de nivelul de efort fizic depus și de numărul de medicamente pe care le iei, ce cauzează uscăciunea gurii.
 • Mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula producția de salivă. Bomboanele mentolate sunt o soluție temporară și nerecomandată pentru împrospătarea respirației, deoarece pot lăsa reziduuri de zahăr în gură.
 • Respirația urât mirositoare cronică poate fi un simptom al unei boli mai grave, deci ar trebui să consulți un medic sau un dentist.
 • Află ce alimente pot cauza respirația urât mirositoare.
 • Încearcă să limitezi comportamentele care pot intensifica mirosul respirației, precum consumul de alcool și fumatul.

PRODUSE RECOMANDATE

Oral-B Genius 9000
Cumpără de pe eMAG.ro
Pastă de dinți Professional Protection
Cumpără de pe eMAG.ro
Apă de gura Oral-B
Cumpără de pe eMAG.ro