Boala parodontală (parodontoza)

Cavitatea orală este ca o poartă către organism și poate fi un indicator timpuriu al unor probleme apărute în alte zone ale corpului. De aceea este important să mergi la dentist cu regularitate. Una dintre afecțiunile pe care le poți evita astfel este boala parodontală. De obicei asociată cu gingivita, parodontoza este o boală a gingiilor, dar ea poate afecta și alte zone ale gurii, precum dinții și alte țesuturi moi.

Din acest motiv, este important să te informezi despre acest subiect, inclusiv despre metode de prevenție și tratament.


O formă mai severă de infecţie gingivală

Deși intră în categoria infecțiilor gingivale, parodontoza este de fapt o formă mai gravă a acestora. Gingivita începe cu inflamația gingiilor. Dacă aceasta nu este tratată, se poate dezvolta în parodontoză. În cele din urmă, straturile gingivale se îndepărtează de dinți. Acest proces formează un fel de “buzunare” între dinți și gingii. În spațiile formate se acumulează reziduuri alimentare, pe care periajul nu le poate curăța întotdeauna, cauzând infecții gingivale și retragerea liniei gingivale. Odată cu retragerea gingivală, “buzunarele” se vor mări, iar tu vei fi expus riscurilor căderii dinților și apariției altor probleme de sănătate orală.


Cauzele Parodontozei

Principalul factor de apariție a parodontozei este placa bacteriană. Când placa bacteriană se acumulează pe dinți, gingiile se infectează, ducând la apariția gingivitei. Există și alți factori care pot influența apariția gingivitei. La femei, schimbările hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei pot cauza gingivita. Anumite boli, ca diabetul și infecția cu HIV, pot afecta sistemul imunitar, rezultând în pierderea elasticității gingivale. Gingivita netratată se poate transforma în boli gingivale grave, precum parodontoză.

Anumite medicamente cu administrare orală au ca efect secundar reducerea cantității de salivă, numită și sindromul gurii uscate. Saliva protejează dinții și gingiile, îndepărtând bacteriile nocive de pe suprafața dentară. Dacă te speli pe dinți și folosești ață dentară în mod regulat, dar semnele gingivitei persistă, ar trebui să te consulți cu dentistul tău, deoarece s-ar putea să ai alte probleme de sănătate.


Simptomele Parodontozei

simptomele parodontozei

Mulți dintre cei care au o formă ușoară de gingivită nu au simptome, dar dacă observi ceva diferit în legătură cu cavitatea orală sau cu dinții tăi, asigură-te că îți anunți dentistul. Câteva semne care pot indica parodontoza sunt: durere în timpul masticației, sensibilitatea dentară, gingii roșii sau sângerânde și respiraţie urât mirositoare. Dacă ai într-adevăr parodontoză, tratamentul va depinde de nivelul de severitate a infecţiei.

Îți sângerează gingiile după ce te speli pe dinți? Periajul regulat nu ar trebui să îți facă gingiile să sângereze. Însă, dacă abia ai început să folosești ață dentară, este posibil să observi sânge, din cauza iritației pe care ața dentară o provoacă inițial. Totuși, acest lucru ar trebui să dureze puțin timp. Dacă observi că gingiile îți sângerează în continuare, aceasta poate fi un semn al gingivitei.

Alte simptome includ gingiile inflamate, persistența respirației urât mirositoare (sau apariția unui gust urât), deplasarea dinților și formarea de spații intre dinți și gingii. Ba mai mult, este posibil ca gingivita să nu fie vizibilă, în funcție de zona în care parodontoza ți-a afectat gingia. Vizitele regulate la dentist te vor ajuta să te menții cu un pas înaintea acestei afecțiuni.


Tratamentul şi Prevenţia Parodontozei

Prevenția este cea mai bună metodă de tratament a parodontozei. Ca să observi problemele dentare înainte ca ele să devină serioase, este bine să începi să-ți verifici dinții și gingiile ca parte a ritualului tău zilnic de menținere a sănătății orale. Identifică schimbările în culoarea și aspectul dinților, gingiilor, limbii și al țesuturilor gingivale.

Prevenţia Parodontozei

Prevenirea parodontozei și apariției gingivitei este destul de ușoară. Prin simpla respectare a măsurilor de prevenire a apariției plăcii bacteriene, parodontoza poate fi evitată cu ușurință. În primul rând, trebuie să-ți periezi dinții de două ori pe zi, având grijă să cureți marginea gingiei și să utilizezi ață dentară cel puțin o dată pe zi. Folosind o apă de gură antibacteriană ulterior periajului, poți preveni apariția plăcii bacteriene și în locurile greu accesibile.

Dacă spațiul dintre dinți și gingii s-a format deja, apa de gură poate fi de ajutor cu îndepărtarea bacteriilor și resturilor alimentare blocate acolo. Mai mult, este recomandat să mergi în mod regulat la dentist pentru detartraj. Dar ce se întâmplă dacă ai deja gingivită și ai nevoie de ajutor în a ține parodontoza sub control? După un tratament dentar profesionist, medicul tău dentist îți poate sugera o pastă de dinți specializată în sănătatea gingiilor. O periuță electrică Oral-B te va ajuta să ții placa bacteriană în frâu.

Atât timp cât situația nu a ajuns la un nivel critic, asta e tot ce trebuie să faci, cât timp urmezi pașii potriviți de control asupra plăcii bacteriene. Totuși, dacă spațiul dintre dinți și gingii este prea mare ca să se regenereze singur, s-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-ți așeza țesutul gingival la loc. Ducându-te în mod regulat la dentist poți evita acest tip de tratament extrem.

Formele mai grave ale bolii parodontale pot implica o procedură numită detartraj și chiuretaj subgingival, în care dentistul înlătură tartrul atât deasupra cât și dedesubtul liniei gingivale și netezește zonele rugoase de la rădăcinile dinților, unde bacteriile ce cauzează placa tind să se adune.

Asigură-te că urmezi instrucțiunile de igienă orală regulată pe care ți le recomandă dentistul, astfel încât impactul tratamentului împotriva bolii parodontale să fie cât mai mare. Aceasta înseamnă periajul dinților de două ori pe zi, curățare interdentară zilnică, împreună cu vizite regulate la dentist pentru control și curățare profesională. Dacă îți este greu să urmezi această rutină, întreabă-ți dentistul despre produse care te pot ajuta, cum sunt periuțele electrice.

Asigură-te că îți verifici zilnic cavitatea orală, căutând posibilele semne ale unei infecții recurente.