Ce este gingivita?

Gingivita este unul dintre stadiile incipiente ale infecțiilor gingivale, care îți poate afecta în mod direct atât sănătatea orală cât și pe cea generală. Cunoaște cauzele, recunoaște simptomele și învață cum să o previi și să o tratezi.

Gingivita este inflamația țesutului gingival ce înconjoară dintele. Această inflamație este frecvent cauzată de acumulările de placă bacteriană. Dacă este netratată, gingivita se poate transforma într-o formă mai severă a infecției gingivale, numită parodontoză, care este principala cauză a pierderii dinților la adulți. Gingivita este de cele mai multe ori nedureroasă, deci dacă observi orice semn sau simptom, adresează-te medicului dentist pentru a determina cauza și a stabili un tratament potrivit.


Care sunt cauzele gingivitei?

Gingivita este cauzată cel mai frecvent de acumularea plăcii bacteriene. Placa este un depozit incolor de bacterii, extrem de lipicios, care se formează cu regularitate pe dinți.

Bacteriile produc acizi care atacă smalțul dinților tăi și care îți pot ataca și gingiile. Această deteriorare poate deveni permanentă, dacă nu este tratată.

Alte cauze ale gingivitei sunt: schimbările hormonale, bolile, fumatul, anumite medicamente, o rutină de periaj necorespunzătoare, precum și cauze genetice.

Semne şi simptome ale gingivitei

Când gingivita se agravează și evoluează în parodontoză, gingiile încep să se retragă de pe dinți, ducând la formarea unor “buzunare” între dinți și gingii. Bacteriile rămân blocate în aceste spații, slăbind osul de susținere al dinților. Mergi la dentist imediat cum observi oricare dintre aceste semne, ca să fii examinat profesional.


Cum îţi afectează gingivita dinţii

Cunoscând modul în care gingivita îți afectează anatomia dinților, poți să înțelegi mai bine cum utilizarea aței dentare – și o igienă orală corespunzătoare în general - îți poate îndepărta placa bacteriană de pe dinți, ceea ce ajută la prevenirea apariţiei gingivitei.

Dacă te-ai uita la o secțiune printr-un dinte sănătos, ai vedea că principalele componente sunt gingiile și părțile principale ale dintelui, după cum urmează:

  • Rădăcina: Rădăcina este partea de jos a dintelui care penetrează gingia și maxilarul și se ramifică în mai multe vârfuri. Gingivita este etapa incipientă a parodontozei (sau boala parodontală). În cazurile foarte grave de infecție, gingiile foarte infectate pot determina slăbirea rădăcinii dentare și pot permite căderea dintelui.
  • Pulpa: Pulpa este centrul inervat al dintelui. Pulpa nu se infectează în mod direct din cauza gingivitei, dar durerea din gingie poate radia în nervii dentari. Parodontoza poate totuși afecta pulpa dinților, dacă spațiul dintre dinte și gingie se extinde până la capătul rădăcinii, cunoscut și ca apex.
  • Coroana: Coroana este partea superioară a dintelui, cea pe care o vezi și o periezi. Coroana este acoperită de smalţul dentar, care ajută la protejarea dintelui deasupra gingiei. Pe coroană și în zona liniei gingivale se acumulează placa bacteriană. Tocmai de aceea folosirea aței dentare este esențială pentru menținerea sănătății gingiilor – curăță placa bacteriană înainte ca aceasta să apuce să se depună.

Imaginea arată cum, din cauza gingivitei, gingiile se îndepărtează de dinți și sunt roșii și inflamate. Mai mult, ai putea să vezi și depozite albicioase și dure de tartru de-a lungul liniei gingivale. Un dentist îți poate curăța tartrul, dar poți opri apariția acestuia folosind zilnic ață dentară in mod regulat.


Prevenirea gingivitei

Există multe lucruri pe care le poți face ca să eviți apariția gingivitei sau, în anumite cazuri, să-i anulezi efectele dacă ai fost diagnosticat deja cu afecțiunea. Făcând acești pași, te poți proteja și de forma mai gravă a infecției gingivale (cunoscută și ca parodontoză), carii și alte probleme de sănătate grave.


Prevenirea gingivitei

Există multe lucruri pe care le poți face ca să eviți apariția gingivitei sau, în anumite cazuri, să-i anulezi efectele dacă ai fost diagnosticat deja cu afecțiunea. Făcând acești pași, te poți proteja și de forma mai gravă a infecției gingivale (cunoscută și ca parodontoză), carii și alte probleme de sănătate grave.

  • Spală-te pe dinți câte două minute, de două ori pe zi, cu o periuță electrică și cu o pastă de dinți antibacteriană pentru a îndepărta placa bacteriană și a disloca depozitele de tartru – și nu uita să masezi ușor gingiile și să le cureți cu blândețe.
  • Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi, folosind tehnica adecvată pentru a elimina resturile alimentare și placa bacteriană prinse între dinți.
  • Clătește-te cu apă de gură, pentru a preveni reapariția plăcii bacteriene și pentru a ajuta la eradicarea bacteriilor cauzatoare de gingivită.
  • Vizitează-ți dentistul cel puțin o dată la șase luni pentru control și curățare profesională.

Intreabă-ţi dentistul despre gingivită

Mersul la dentist poate fi intimidant, dar acesta îți poate stabili o rutină personalizată de igienă dentară, care să te ajute să obții o igienă orală mai bună. Dacă ești îngrijorat că ai putea avea gingivită, iată câteva întrebări pe care i le poți adresa dentistului:

  • Credeţi că gingivita este cauza simptomelor mele?
  • Ce investigaţii medicale ar trebui să fac?
  • Ce pot face acasă pentru a-mi păstra dinţii şi gingiile sănătoase?