Degradarea dinților (cariile)

Simptomele dinţilor degradaţi

Te întrebi ce este degradarea dinţilor? Ea apare atunci când acizii corodează suprafața exterioară dură a dinților, numită smalț. Acești acizi sunt produși de o peliculă aderentă, numită placă bacteriană. Depozitele de placă de pe dinți conțin microbi care se hrănesc cu zaharuri. Procesul de digestie a zaharurilor produce acizii care atacă suprafața dentară.

Cu timpul, degradarea dinților poate cauza apariția unor cavități în suprafața lor. Aceste cavități se numesc carii. Dacă rămân netratate, cariile se pot mări și pot chiar distruge dintele.

Dacă crezi că ai dinții degradați, adresează-te medicului dentist. Este posibil ca el să-ți trateze caria, fapt ce o oprește din a se extinde.


4 etape ale degradării dinţilor

Etapa 1 – Petele mate de pe dinții tăi pot însemna degradare. Spălându-te cu o pastă de dinți cu fluor și folosind ață dentară, poți preveni apariția unei carii.

Etapa 2 – Degradarea dinților s-a transformat acum în carie. Ea a penetrat smalțul dinților.

Etapa 3 – Acum, că degradarea a ajuns în stratul moale al dinților, caria se va mări rapid.

Etapa 4 – Dacă o carie nu este plombată, aceasta poate cauza probleme mai grave la nivelul dinților. De aceea, este important să mergi la dentist cu regularitate.

Dacă suferi din cauza degradării dinților, dentistul tău te poate informa cu privire la plombe, fluor sau alte metode de tratament pentru degradarea dentară.Iată câteva sfaturi pentru prevenirea degradării dentare:

  • Nu mânca prea multe alimente dulci. Redu numărul gustărilor dintre mese. Aceste lucruri vor opri placa bacteriană din a produce acizi. Acestea vor reduce și frecvența cu care dinții tăi sunt expuși acidului.
  • Adoptă o dietă bogată in calciu. Calciul ajută la întărirea smalţului dentar.
  • Bea multă apă, mai ales dacă iei medicamente. Unele dintre ele pot reduce cantitatea de salivă produsă de organismul tău. Acest lucru te face mai predispus la degradarea dinților.
  • Folosește pastă de dinți și apă de gură cu fluor. Acesta ajută ca smalțul dinților tăi să fie mai tare și mai puternic.
  • Mergi la dentist de cel puțin de două ori pe an. El îți va curăța dinții și îți va spune dacă ai carii.

Câteva lucruri despre degradarea dentară

  • Degradarea dentară apare când acizii îți corodează smalțul dinților.
  • Degradarea dentară poate cauza apariția unor găuri în dinții tăi. Acestea se numesc carii.
  • Degradarea dentară poate fi evitată periind dinții de două ori pe zi și folosind ață dentară.
  • Pastele de dinți și apa de gură cu fluor pot ajuta la întărirea dinților și pot preveni degradarea acestora.