Cele șapte greșeli ale periajului dentar

Sfaturi de la profesioniști despre periajul dentar. Cum să eviți erorile frecvente comise de cei mai mulți oameni atunci când se spală pe dinți.

Cei mai mulți dintre noi probabil credeau încă în Zâna Măseluță atunci când și-au pus ultima dată problema dacă se spală sau nu corect pe dinți.

Cu toate acestea, s-ar putea să te surprindă faptul că nu doar copiii dau uneori greș când vine vorba de spălatul pe dinți. De fapt, există șapte greșeli extrem de frecvente pe care mulți dintre noi le facem zi de zi, greșeli care ar putea duce la acumularea de placă dentară, iar ulterior, la probleme dentare și gingivale.


1. Periajul prea agresiv

Mulți oameni își periază dinții mai agresiv decât ar trebui, închipuindu-și că asta le asigură o curățare mai temeinică. De fapt, o astfel de acțiune riscă să afecteze gingiile și să erodeze smalțul dinților.


2. Tehnica inadecvată

Nu e greu să ajungi să îți speli dinții pe pilot automat, luând prea puțin sau chiar deloc în calcul tehnica utilizată. Cu toate acestea, lipsa de concentrare poate însemna că nu eliminăm toată placa dentară, astfel devenind vulnerabili în fața cariilor și a afecțiunilor gingivale.

Dacă ești de părere că mai ai de lucrat la modul în care îți periezi dinții, cere-i instrucțiuni medicului stomatolog. Nu e cazul să te simți rușinat, dentiștii îi învață adesea pe pacienții de toate vârstele cum să își perieze dinții corespunzător.

Dacă utilizezi o periuță de dinți manuală, poate e cazul să iei în calcul achiziționarea unei periuțe electrice. Doctorul Uchenna Okoye, dentist și expert Oral-B în zâmbete, e de părere că “Periuța electrică e pentru periuța manuală ceea ce aspiratorul e pentru făraș și mătură: câștigă detașat!”

Oral-B TriZone e simplu de folosit și are recenzii excelente din partea utilizatorilor.


3. Schimbarea prea rară a periuței de dinți

O periuță de dinți utilizată (sau un capăt de periaj, dacă folosești o periuță electrică) nu e la fel de eficientă în eliminarea plăcii dentare. Dentiștii recomandă înlocuirea periuței de dinți sau a capătului de periaj o dată la fiecare trei luni.


4. Periajul insuficient

Spălatul pe dinți e o activitate care necesită timp. Asigură-te că îi dedici măcar câte două minute de două ori pe zi. Nu trișa!


5. Clătitul superficial al periuței

De câte ori nu ți s-a întâmplat să pui periuța la loc în pahar, după ce ai clătit-o în doi timpi și trei mișcări? Când acționezi astfel, nu elimini toate bacteriile pe care tocmai le-ai înlăturat din cavitatea ta bucală. Asta înseamnă, da, ai ghicit, că bacteriile intră înapoi în gura ta data viitoare când te speli pe dinți.


6. Periajul selectiv

E ușor să uiți să periezi anumiți dinți. Asta se întâmplă de regulă când treci periuța de dinți dintr-o parte în alta a gurii. De îndată ce ai periat molarii, asigură-te că periezi dinții din mijlocul gurii. Astfel, ai certitudinea că periatul este temeinic, iar ție nu ți-a scăpat nimic.


7. Neglijarea igienei interdentare

Oricât de bine ți-ai peria dinții, e important să folosești și ață dentară. Oral-B Satin Floss te va ajuta să elimini toate resturile la care periuța ta de dinți nu poate ajunge.

Asigură-te că ți-ai însușit metodele corespunzătoare de utilizare a aței dentare. Curăță ambele părți ale dintelui, trecând ața dentară în sus și în jos, până la linia gingiei.

Unii utilizatori completează rutina lor de igienă orală cu o apă de gură, precum apele de gură Oral-B.