Îngrijirea dinţilor bebeluşului sau copilului tău

Nu există “prea devreme” pentru a-i stabili micuțului tău o rutină sănătoasă de igienă orală zilnică. Bineînțeles, este treaba adulților să facă primii pași. Cheia stă în adoptarea unor obiceiuri orale sănătoase, pe care să le practici împreună cu copiii tăi. Cu cât încep mai devreme să aibă grijă singuri de igiena lor orală, cu atât mai sănătoși și fericiți vor fi cei mici. Iar recompensa va fi de neprețuit de-a lungul vieții lor.

Dar dacă ai impresia că a-i învăța pe cei mici despre igiena orală este o adevărată provocare, nu ești singurul. Cariile dentare sunt printre cele mai des întâlnite boli în copilărie. Studiile arată că aproape 50% dintre copiii între șase și opt ani au avut cel puțin o carie. Acestea sunt doar câteva motive pentru care este atât de important să-i ajuți pe cei mici să înțeleagă importanța igienei orale încă de la început.


Îngrijirea dinţilor la bebeluşi

Există multe lucruri de citit pe acest subiect, dar aceste informații de bază reprezintă un început bun:

 • Ajută la prevenirea plăcii bacteriene, curățând cu blândețe gingiile nou-născutului după alăptare. Dar ai grijă să folosești doar apă, nu și pastă de dinți.
 • Nu-i da bebelușului lapte praf sau alte sucuri care conțin zahăr, înainte de culcare.
 • Odată cu începerea apariției dinților, în jur de 4-6 luni, obișnuiește-i pe cei mici cu senzația periajului dentar. Cele mai bune în acest scop sunt o periuță de dinți cu perii foarte moi și o doză de pastă de dinți fără fluor de dimensiunea unui bob de mazăre.
 • Chiar și bebelușii pot avea gingivită și carii dentare, deci este o idee foarte bună să-i duci de mici la dentist. Folosește o strategie de tipul “prima vizită la dentist la prima aniversare”.

Îngrijirea dinților la preșcolari

Puterea exemplului și transformarea periajului în distracție sunt strategiile care te vor ajuta. Iar atunci când toată familia se adună pentru ritualul zilnic de igienă orală, acesta devine un moment pe care cei mici îl așteaptă cu nerăbdare.

 • În jurul vârstei de doi ani este momentul în care este recomandat ca cel mic să înceapă să utilizeze o pastă de dinți cu fluor. Dar asigură-te de fiecare dată că micuțul tău nu înghite pasta de dinți. Vrei să-i înveți și despre durata potrivită de periaj dentar? Încearcă să le cânți un cântec vesel timp de două minute.
 • În jurul vârstei de patru ani, au apărut deja toți cei 20 de dinți primari, sau „de lapte”. Dinții definitivi încep să apără în jurul vârstei de șase ani și își pot continua apariția până în adolescenţă.
 • Dacă ai un copil preșcolar căruia îi este frică de mersul la dentist, îl poți face să se simtă mai confortabil, lăsându-l să stea la tine în brațe în timpul consultului.

Preadolescenţii şi sănătatea lor orală

Pe măsură ce copiii cresc, vor să se simtă din ce în ce mai independenți. Parte din maturizare este și asumarea responsabilităților privitoare la igiena orală, fără atenționări de la părinți. Fă apel la ceea ce contează pentru ei: copiii vor să arate bine în fața grupului lor, vor să zâmbească în poze și nu-și doresc să își petreacă timpul liber în scaunul dentistului.

Ca să-i înveți pe cei mici despre timpul recomandat de periaj, încearcă să folosești aplicația Disney Magic Timer.

O altă mare provocare când vine vorba de copii este evitarea gustărilor și băuturilor bogate în zahăr. Gustările mai sănătoase îi vor ajuta să se bucure de o stare de sănătate mai bună. Dacă cel mic practică un sport, o proteză dentară specială îl va proteja și îi va păstra zâmbetul frumos întreaga viață.

Utilizarea aței dentare este și ea o lecție importantă pentru cel mic. Pentru o protecție sporită împotriva cariilor, întreabă-ți medicul dentist despre materialele de sigilare și despre tratamentele cu fluor.


Scoate spaima din dulciurile de sărbători cu aceste sfaturi de igienă orală

Este greu să găsești un copil căruia să nu-i placă sărbătorile, mai ales cele ca Paştele, Sf. Nicolae sau Crăciunul, care sunt însoțite de o multitudine de dulciuri.

Dar având în vedere faptul că cea mai des întâlnită boală cronică la copii este apariţia cariilor, este important să-l înveți pe cel mic despre problemele pe care le pot produce prea multe dulciuri, și să afli ce puteți face împreună ca să preveniți acest lucru.

De fiecare dată când mâncăm, bacteriile interacționează cu alimentele ingerate și produc acizi care atacă dinții, ducând la deteriorarea dinților. Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât mai mult acid se va produce. De aceea, mâncărurile și băuturile lipicioase și cu un conținut ridicat de zahăr sunt cei mai probabili factori care cauzează carii.

Iată câteva moduri simple de combatere a efectelor zahărului asupra dinților copilului tău:

 • Păstrează gustările ca bomboanele, prăjiturile și plăcintele pentru după masă, pentru că atunci nivelul de salivă este mai ridicat și va proteja mai eficient dinții copilului tău.
 • Lactatele acționează ca un tampon între dinți și acizii produși de bacterii, scăzând posibilitatea apariției cariilor. Așa că gândește-te cum să integrezi laptele și alte lactate împreună cu dulciurile de sărbători.
 • Bomboanele tari se pot bloca între dinții copilului tău și pot duce la apariția cariilor. Ața dentară poate ajuta la înlăturarea acestor resturi dintre dinți.
 • Pentru a limita cantitatea de dulciuri pe care copilul tău o consumă în timpul sărbătorilor, depozitează dulciurile în exces într-un loc închis și stabilește dinainte momentele în care cel mic poate primi o gustare dulce.
 • Încurajează-i pe cei mici să bea mai multă apă, pentru a preveni cariile. Dacă optezi pentru apa îmbuteliată, verifică eticheta pentru a vedea conținutul de fluor. Apa fluorurată poate reduce numărul cariilor de pe dinții de lapte ai copilului tău.

PRODUSE RECOMANDATE

Oral-B Frozen, reincarcabila, curatare 2D
Cumpără de pe eMAG.ro
Oral-B D12 Vitality, Editie Star Wars
Cumpără de pe eMAG.ro
Oral-B Mickey Mouse, curatare 2D, cronometru muzical
Cumpără de pe eMAG.ro